diskussionsfrågor, uppgift 3

Min tredje och sista blogguppgift är att skriva om hur jämställda vi är i Sverige idag? Ibland hävdas det att Sverige är världens mest jämställda land, andra menar att vi har långt kvar till verklig likabehandling och jämställdhet mellan könen. Jag ska jämföra Sverige med ett annat land utifrån statistiska uppgifter eller mer fritt. Först ska jag diskutera vilka frågor eller uppgifter som är mest utslagsgivande för att avgöra graden av jämställdheten i ett land. Sedan ska jag försöka hitta statistiska uppgifter kring detta och även dra slutsatser.

Jag tror faktiskt att det kan stämma att vi är det mest jämställda landet i världen, åtminstone i Europa. Men vi är ändå inte helt jämställda än, jag tror dock att det kommer komma mer och mer med åren. För fortfarande är det så att männen har högre lön än kvinnor, chefsjobben går oftast till män osv. Även om kvinnor kan ha samma, eller högre, kompetens än männen är det så att männen har de högre positionerna i arbetslivet.

Jämför Sverige med exempelvis Asien. Där kvinnorna är prostituerade och måste sälja sig själva för att få pengar till mat. Vad gör männen? Arbetar såklart. Männen har välbetalda jobb, fina yrken osv. medan kvinnorna i deras land går runt på gatan och säljer sig själv om och om igen tills de dör.
"Kvinnan kan du sälja om och om igen, tills hon är död." Så säger Iluta Laca, ordförande i Martacenter i Riga och en av deltagarna på Palmedagarna i Västerås under hösten 2005.
Laca arbetar med att hindra flickor från att hamna i trafficking, men även med att rehabilitera de flickor som redan är utsatta. Trafficing är inget nytt fenomen, utan redan under 1800-talets senare tid fanns det prostituerade från Europa i Buenos Aires och i Indien. Detta kallas för den "vita slavhandeln". Senare ersattes den av den "svarta slavhandeln" som delas in i fyra vågor och handlar om kvinnor som kommit till västvärlden.
I den första vågen kom kvinnorna från Asien, i den andra från Sydamerika och i den tredje från Afrika. Den fjärde vågen kommer kvinnorna från Central - och Östeuropa.

Det där kan man jämföra med hur vi har det i Sverige. För det första har vi en lag mot prostituering, vilket innebär att det är förbjudet att sälja sig själv för pengar. Och jämfört med prostitution är våra jämställdhets skillnader ingenting. Lite skillnader på lönen? Visst, men vad spelar det för roll egentligen? Om man jämför det med andra länders jämställdhets problem, så spelar några tusenlappar i månaden inte så stor roll. För om vi redan har kommit så långt med vår utveckling som vi faktiskt har, kan man ju lugnt säga att vi har det bra! Inom ett antal år kommer vi säkerligen ha kommit ännu längre med utvecklingen, och vi kommer ha ett nästan helt jämställt land.

Borde vi inte lägga lite av vår energi på att hjälpa andra länder i världen som har det betydligt sämre än oss istället för att tjata om lite lönskillnader?

Isabella Thell


Kommentarer
Postat av: Sara

Ett riktigt bra inlägg! Jag gillade exemplet om prostituering eftersom det är något som drabbar människan både fysiskt och psykiskt. Jag menar, vad är våra löneskillnader mot deras prostituering? Du har helt rätt!

2008-10-01 @ 12:20:46
URL: http://saraemilieandre.webblogg.se/
Postat av: Stefanhum

inte så mycket statistiks och fakta , men ett mycket viktigt ämne som du diksuterar på ett engagerat och bra sätt.

2008-10-20 @ 17:41:13
Postat av: Stefanhum

Inte så mycket statistik och fakta , men ett mycket viktigt ämne som du diksuterar på ett engagerat och övertygande sätt.

2008-10-20 @ 17:43:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0